9/6/09

Biblioteca de Valldemia

Biblioteca de Valldemia

Títol del llibre: El gòlem

Autor de llibre: Isaac Bashevis

Editorial: Empúries

Nombre de pàgines: 71

Signatura de localització: JN=1

Registre:  Biblioteca de Valldemia.

Nom de l’alumne que fa la ressenya: Miguel Raya

Data de realització: 14-6-09

Valoració del llibre: Un llibre, massa difícil per a un nen de edat curta, ja que conté un vocabulario molt extens i amb gran dificultat.

No m’ha agradat massa el llibre però tocaba llegir-lo.

 

 

 

 

Tema: Un gòlem que salva una nena amagada per el seu pare pera conseguir fortuna.

Breu resum de l’argument: (3 línies)

Un comte mol ric perd els diners en una aposta, fa que un banquer li segresta la filla, es mentida i un rabí vol ajudat per un acompanyant crea un gòlem, aquest dira la veritat sempre, al final es decubreix on estava la nena, al final aquest gòlem el rabí el sella.

 

Argument ampliat: El llibre comença, amb un comte molt important que perd gran fortuna en una partida de cartes.

Va a demanar més diners al banc, i aquest no li dona.

Per tant el comte fa que aquest senior segresta la seva filla i que la mata per utilitzar la sang en pans àzims.

Al final un rabí troba una persona molt important que aquesta premia al rabí amb un consell que és que construeixi un gòlem.

Aquest el construeix i el ressucita i li demana que per favor trobi a aquesta noia que es trobava en parader desconegut.

La va trobar, i la va entregar justament el dia del tribunal per tant, es va provar que el comte era el culpable i que pagaria per tot.

A partir d’aquí el gòlem es va fer famós per el que havia fet, i el rabí va decidir que el millor seria tornar-lo a desfer per que la gent no el volgués per fer coses dolentes.

I això va fer.

Personatges que hi apareixen i com són: Reb Eliezer, comte Bratislawski, Hanka, Míriam, Todrus, Bàrbara, Stefan i el més important el gòlem.

Tots són jueus, menys els rics i el gòlem.

El que més t’ha agradat: L’estat portentós del gòlem.

 

El que menys t’ha agradat: Argument mol repetitiu.

 

Per què t’ha agradat o no t’ha agradat: NO m’agradat, perqué tot és molt repetitiu, és un llibre que només es basa en la religió.

 

Qui es l’autor? Cerca la página oficial: Isaac Bashevis Singer. No té pàgina oficial. Deixo la biografia:

Biografia

Va néixer el 14 de juliol de 1904 a la petita població de Leoncin, població situada prop de Varsòvia i que en aquell moment formava part de l'imperi Rus tot i que avui en dia forma part de Polònia. Segons el seu biògraf Paul Kresh, però, el propi Singer donava per correcta la data del 21 de novembre de 1902 a Radzymin.[1] Amb tot l'any 2004 es va celebrar oficilment el centenari del seu naixement.

Singer era fill i nét de rabins jueus i germà del novel·lista Israel Joshua Singer. Va créixer en el barri jueu de Varsòvia −en un escenari de pogroms recurrents−[2] on es parlava el jiddisch, i va estudiar al seminari d'aquesta ciutat.

L'any 1935, davant l'auge del nazisme i la seva amenaça pels jueus polonesos, va emigrar als Estats Units d'Amèrica,[2] país en el qual va començar a escriure com a periodista i columnista al diari The Daily Forward, un diari escrit pels jueus de Nova York en llengua jiddisch, llengua amb la qual va escriure gairebé tota la seva obra.

Morí el 24 de juliol de 1991 a la ciutat de Miami, població situada a l'estat nord-americà de Florida.

 

 

Altres llibres de l’autor: - Cuentos judíos de la aldea de Chelm